Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka.
W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.
W książce znajdziesz:
informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
Literatura
Dieta wegańska na cztery pory roku
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788381511476
ISBN:9788381511476
Autor:Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogo
Wydawnictwo:RM
Rok wydania:Rok wydania: 2020, oprawa: broszurowa