O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pierwsza na rynku pozycja opisująca w tak praktyczny sposób whisky słodową ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze odpowiedniej whisky na każdą okazję. Przedstawia też ponad 100 gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi w nich ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
W tym nowym, poszerzonym wydaniu znajdziesz:
gruntownie poprawioną autorską klasyfikację whisky typu single malt według smaków;
przegląd najważniejszych whisky słodowych;
prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii nie tyko ze Szkocji;
informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Literatura
Whisky. Leksykon smakosza
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788381512848
ISBN:9788381512848
Autor:David Wishart
Wydawnictwo:RM
Rok wydania:Rok wydania: 2019, oprawa: twarda