Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i złego cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie dobrego cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
z zaburzeniami metabolicznymi,
z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
z niedoczynnością tarczycy,
z chorobą nerek,
przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Literatura
Zalecenia dietet. dla pacjenta z podwyższonym...
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788364045660
ISBN:9788364045660
Autor:Aleksandra Cichocka
Wydawnictwo:MEDYK
Rok wydania:Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa