Do nauki zawodu
Strona główna
Do nauki zawodu
Branża turystyczno-hotelarska
Technik obsługi turystycznej
Agrobiznes - Podstawy Przetwórstwa Spożywczeg WSiP
Agrobiznes - Podstawy Przetwórstwa Spożywczeg WSiP
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788302101267
ISBN:8302101267
Autor:Ewa Hanna Lada
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:Rok wydania: 2008, oprawa broszurowa
Opis:
Podręcznik stanowi kompendium wiedzy na temat przetwórstwa spożywczego.
Jest zgodny z programem nauczania 2307/MRiGŻ/1997.08.18 i pomocny w przygotowaniu do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik agrobiznesu 341[01].
Materiał nauczania został podzielony na 9 głównych działów:
♦ klasyfikacja przemysłu spożywczego,
♦ baza surowcowa,
♦ operacje i procesy jednostkowe,
♦ utrwalanie żywności,
♦ organizacja procesu technologicznego,
♦ charakterystyka wybranych branż,
♦ towaroznawstwo,
♦ opakowania,
♦ oraz ekologia a przetwórstwo spożywcze.
Przedstawia charakterystykę wybranych branż przetwórstwa spożywczego: przemysł zbożowo-młynarski, produkcję piekarsko-ciastkarską, przemysł cukrowniczy, przetwórstwo owocowo-warzywne, przetwórstwo ziemniaków, przemysł olejarski, przetwórstwo mięsne, produkcję mleczarską, przetwórstwo jajczarsko-drobiarskie oraz przemysł fermentacyjny
Na końcu zamieszczono skorowidz ważniejszych terminów i haseł.
Jest zgodny z programem nauczania 2307/MRiGŻ/1997.08.18 i pomocny w przygotowaniu do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik agrobiznesu 341[01].
Materiał nauczania został podzielony na 9 głównych działów:
♦ klasyfikacja przemysłu spożywczego,
♦ baza surowcowa,
♦ operacje i procesy jednostkowe,
♦ utrwalanie żywności,
♦ organizacja procesu technologicznego,
♦ charakterystyka wybranych branż,
♦ towaroznawstwo,
♦ opakowania,
♦ oraz ekologia a przetwórstwo spożywcze.
Przedstawia charakterystykę wybranych branż przetwórstwa spożywczego: przemysł zbożowo-młynarski, produkcję piekarsko-ciastkarską, przemysł cukrowniczy, przetwórstwo owocowo-warzywne, przetwórstwo ziemniaków, przemysł olejarski, przetwórstwo mięsne, produkcję mleczarską, przetwórstwo jajczarsko-drobiarskie oraz przemysł fermentacyjny
Na końcu zamieszczono skorowidz ważniejszych terminów i haseł.