Ćwiczenia pomogą uczniom przygotować się do egzaminu z kwalifikacji T6. Sporządzanie potraw i napojów. Są świetnym powtórzeniem wiedzy i umiejętności obejmującym ocenę jakości żywności, ocenę towaroznawczą, ocenę organoleptyczną, klasyfikację żywności pod względem wartości odżywczej, trwałości, pochodzenia, jak i zastosowania kulinarnego oraz z zakresu metod utrwalania i znakowania środków spożywczych. Proponowane zadania utrwalają zasady dobrych praktyk przechowywania żywności, których przestrzeganie zachowuje jakość zdrowotną sporządzanych potraw i napojów.
Dla nauczycieli są pomocą dydaktyczną, mogą też stać się inspiracją do opracowania własnych ćwiczeń.
Na końcu każdego rozdziału zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.
Do nauki zawodu
Strona główna
Do nauki zawodu
Branża gastronomiczna
Towaroznawstwo i przechow. żywności ćw. FORMAT-AB
Towaroznawstwo i przechow. żywności ćw. FORMAT-AB
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788389184658
ISBN:9788389184658
Autor:Joanna Ewa Kowalska
Wydawnictwo:Format-AB
Rok wydania:Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa