Do nauki zawodu
Strona główna
Do nauki zawodu
Branża gastronomiczna
Technik technologii żywności
Technologia gastron. z towarozn. cz.1 Procner WSiP
Technologia gastron. z towarozn. cz.1 Procner WSiP
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788302027895
ISBN:9788302027895
Autor:Procner Aleksandra
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:Rok wydania: 2007, oprawa broszurowa
Opis:
Książka jest przeznaczona dla uczniów klasy I technikum, zawód: technik żywienia, specjalność: żywienie zbiorowe, oraz dla uczniów technikum o szerokim profilu nauczania, specjalność: technologia i organizacja żywienia.rka podaje w niej podstawowe przepisy sanitarno-higieniczne obowiązujące w zakładach żywienia zbiorowego oraz przepisy i normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej. Charakteryzuje środki żywnościowe i metody ich utrwalania, omawia znaczenie analizy sensorycznej w ocenie jakości surowców i potraw, warunki i metody przeprowadzania oceny. Przedstawia procesy technologiczne stosowane w produkcji gastronomicznej. Szczegółowo omawia ocenę towaroznawczą i zastosowanie tłuszczów spożywczych, warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka oraz przetworów mlecznych w technologii gastronomicznej.