Do nauki zawodu
Strona główna
Do nauki zawodu
Branża gastronomiczna
Technik technologii żywności
Technologia żywności cz.4 Dłużewski WSiP
Technologia żywności cz.4 Dłużewski WSiP
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788302079788
ISBN:8302079788
Autor:Mieczysław Dłużewski, Danuta Kołożyn-Krajewska
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:Rok wydania: 2008, oprawa broszurowa
Opis:
autorzy: Mieczysław Dłużewski, Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Karol Krajewski, Włodzimierz Kamiński, Anna Dłużewska, Leonard Jankiewicz, Andrzej Jarczyk, Mirosław Słowiński
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy IV technikum technologii żywności oraz szkoły policealnej; zawód technik technologii żywności. Polecamy go również uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny- podstawy przetwórstwa żywności.
Zawiera podstawowe wiadomości z zakresu produkcji piekarsko-ciastkarskiej, przetwórstwa mięsnego, przetwórstwa surowców pochodzenia morskiego, przetwórstwa jajczarsko-drobiarskiego, przetwórstwa mleczarskiego oraz produkcji koncentratów spożywczych. Ponadto podano w nim informacje na temat organizacji i kontroli procesu technologicznego, omówiono także kalkulację kosztów produkcji i obliczanie cen zbytu w zakładach przetwórstwa spożywczego.