Do nauki zawodu
Strona główna
Do nauki zawodu
Branża gastronomiczna
Technik technologii żywności
Technologia żywności cz.1 Dłużewski WSiP
Technologia żywności cz.1 Dłużewski WSiP
Dostępność:Niedostępny
EAN:9788302078477
ISBN:8302078477
Autor:Dłużewski Mieczysław , Chuchlowa Jadwiga
Wydawnictwo:WSiP
Rok wydania:Rok wydania: 2008, oprawa broszurowa
Opis:
autorzy: Mieczysław Dłużewski, Jadwiga Chuchlowa, Karol Krajewski, Włodzimierz Kamiński
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klas I technikum, zawód: technik technologii żywności, wszystkie specjalizacje. Polecamy go również uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności.
Zawiera wyjaśnienie ogólnych pojęć występujących w technologii żywności oraz podstawowe wiadomości na temat branży spożywczej i technologii żywności. Omówiono w nim warunki pracy w zakładzie przetwórstwa spożywczego oraz zagadnienia normalizacji w Polsce i w Unii Europejskiej. Podano ogólną charakterystykę bazy surowcowej przetwórstwa spożywczego, omówiono różne rodzaje opakowań stosowanych do żywności, jej jakości, skażenia i zanieczyszczenia oraz dodatki do żywności i rodzaje produktów spożywczych.